Jordforureningsloven: Derfor er den vigtig for dig som bygherre

Jordforureningsloven: Derfor er den vigtig for dig som bygherre

Når du står over for at skulle bygge på en grund, enten som privat bygherre eller som entreprenør, er det vigtigt at være opmærksom på jordens tilstand.

En af de største risici, der kan påvirke dit byggeprojekt, er jordforurening.

Her kommer jordforureningsloven ind i billedet – en vigtig lovgivning, som regulerer håndteringen af forurenet jord i Danmark.

Men hvorfor er denne lov så vigtig, og hvad betyder den konkret for dig som bygherre?

Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Hvad står der i Jordforureningsloven?

Jordforureningsloven har til formål at beskytte både miljøet og menneskers sundhed mod de negative konsekvenser af forurenet jord. Lovens hovedområder omfatter:

Forebyggelse og afhjælpning af jordforurening 

Loven kræver, at forurenede grunde identificeres, kortlægges og afhjælpes, så risikoen for forurening af grundvand, overfladevand og boliger minimeres.

Områder med særlig risiko 

En del af lovgivningen beskæftiger sig med kortlægningen af områder, hvor der er risiko for jordforurening, eksempelvis på tidligere industriområder eller nær affaldsdepoter.

Disse områder beskrives som Vidensniveau 1 (V1) eller Vidensniveau 2 (V2).

Hvis din grund ligger i et sådant område, kan det betyde særlige krav til forureningsundersøgelser i forbindelse med anvendelse af arealet.

Bygge- og anlægsarbejde på forurenede grunde 

Hvis der er konstateret forurening på en grund (V2), eller der er mistanke om forurening (V1), skal der tages særlige forholdsregler, når der skal bygges.

Dette kan omfatte ansøgning om byggeri på forurenet grund, jordprøver, risikovurderinger og oprensningsarbejde, som sikrer, at byggeriet ikke medfører sundhedsmæssige eller miljømæssige problemer.

Hvorfor er Jordforureningsloven vigtig?

Miljøbeskyttelse 

En af de primære grunde til, at jordforureningsloven er så vigtig, er dens rolle i at beskytte miljøet.

Forurenet jord kan indeholde farlige stoffer, som kan sive ned i grundvandet eller skylle ud i nærliggende vandløb.

Dette kan have store konsekvenser for både drikkevandsforsyning og økosystemer.

Jordforureningsloven sikrer, at der sættes ind mod forureningskilder, før de kan forværres eller brede sig.

Sundhedsmæssige hensyn 

For mennesker, der skal opholde sig i eller bygge på forurenede områder, er loven også med til at sikre, at de ikke udsættes for skadelige stoffer som tungmetaller eller kemikalier.

Disse stoffer kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer, hvis de kommer i kontakt med mennesker eller indtages via forurenet grundvand.

Økonomiske konsekvenser

Det kan være en dyr affære at ignorere jordforureningsloven. Hvis en forurening opdages under byggeriet, eller efter at byggeriet er færdigt, kan det betyde store udgifter til oprensning, forsinkelser eller ændringer i projektet.

Ydermere kan forurenede grunde være svære at belåne, hvilket også gør dem svære at sælge.

Ved at være opmærksom på lovgivningen fra starten, kan du som bygherre minimere risikoen for uforudsete udgifter og forsinkelser og bekymringer.

Hvad betyder Jordforureningsloven for dig som bygherre?

Hvis du planlægger at bygge på en grund, der muligvis er forurenet, eller som ligger i et område, hvor der tidligere har været industri eller affaldshåndtering, er det vigtigt at følge jordforureningsloven.

For at sikre, at dit projekt ikke bryder loven, skal du tage følgende skridt:

  1. Få gennemgået grundens historiske oplysninger: Hermed ved du mere om hvilke aktiviteter der har foregået og hvilke kemiske stoffer man evt. skal være opmærksom på i en senere undersøgelse.
  2. Få foretaget en miljøteknisk undersøgelse: Det første skridt er at få klarlagt, om der er forurening på grunden. Dette sker ved hjælp af en tilpasset undersøgelse, som tager højde for hvad der blev fundet i den historiske undersøgelse. Forureningsundersøgelsen kan foregå i jord, luft eller vand. Dette giver dig en klar indikation af, om der er forurening, og hvor alvorlig den i så fald er.
  3. Risikovurdering og afhjælpningsplan: Hvis undersøgelsen viser, at jorden er forurenet, skal der udarbejdes en risikovurdering for det kommende projet. Denne vurderer, om forureningen udgør en risiko for byggeriet og de mennesker, der skal opholde sig på bygningen. Herefter kan der laves en afhjælpningsplan, der beskriver, hvordan forureningen kan fjernes eller inddæmmes.
  4. Indhent de nødvendige tilladelser: Afhængig af forureningens omfang kan det være nødvendigt at indhente tilladelse fra kommunen, før byggearbejdet kan gå i gang. Dette sikrer, at alle lovgivningsmæssige krav overholdes, og at miljøet beskyttes under byggeprocessen. Det er også kommunen der skal vurdere at der med tilladelsen sikres at der ikke er risiko for menneskers sundhed ved ophold i bygningen.

Hvordan kan Franck Miljø- & Geoteknik hjælpe dig?

Hos Franck Miljø- & Geoteknik har vi mange års erfaring med at udføre miljøtekniske undersøgelser og risikovurderinger i forbindelse med jordforurening.

Vi kan hjælpe dig med alt fra kontakt med myndighederne, kemiske undersøgelser af jord, luft og vand samt ansøgninger til byggeri på forurenet grund.

Vores team af specialister står klar til at rådgive dig gennem hele processen og sikre, at dit projekt kan gennemføres sikkert og lovligt.

Vi sørger for en effektiv og grundig undersøgelse, der giver dig ro i sindet, når du skal bygge på en potentielt forurenet grund.

Konklusion

Jordforureningsloven er en vigtig lovgivning, som beskytter både miljøet og dig som bygherre mod de alvorlige konsekvenser af jordforurening.

Ved at overholde loven kan du sikre, at dit byggeprojekt ikke medfører miljø- eller sundhedsmæssige problemer, og samtidig undgå dyre oprensningsopgaver og projektforsinkelser.

Har du brug for hjælp til at overholde jordforureningsloven og sikre, at din grund er egnet til byggeri, så kontakt Franck Miljø- & Geoteknik.

Vi hjælper dig med at få styr på alle de nødvendige undersøgelser og vurderinger, så du kan bygge med ro i sindet.

Ring til os på tlf. 47 333 200 eller send en e-mail til miljo@geoteknik.dk.

Du kan også udfylde denne formular, og så vender vi tilbage hurtigst muligt med et skræddersyet og uforpligtende tilbud til dig.

Besøg os på Linkedin

På vores LinkedIn-side kan du læse mere om aktuelle opgaver, ledige stillinger og forskellige tiltag og aktiviteter.

Klik her