Hvad koster en jordbundsundersøgelse?

Når man skal igangsætte et byggeri, hvad enten det er et privat hus eller et større erhvervsprojekt, er en jordbundsundersøgelse en vigtig del af planlægningsprocessen og vil i langt de fleste tilfælde også være et lovkrav.

Denne undersøgelse giver bygherren et indblik i jordens egenskaber og er afgørende for at sikre et solidt og holdbart fundament.

Men hvor meget koster det egentlig at få udført en jordbundsundersøgelse?

Hvad indebærer en jordbundsundersøgelse?

Før vi dykker ned i prisen, er det værd at forstå, hvad en jordbundsundersøgelse indebærer. En jordbundsundersøgelse udføres typisk af specialister inden for geoteknik, som undersøger jordens bæreevne, sammensætning og vandindhold.

Dette giver oplysninger om, hvorvidt jorden er egnet til at bære en bygning eller konstruktion, og hvilke fundamenteringsløsninger der kræves.

For private bygherrer, der skal bygge et hus eller et sommerhus, vil en jordbundsundersøgelse hjælpe med at sikre, at fundamentet bliver dimensioneret korrekt.

For entreprenører, der arbejder med større projekter som boligblokke, kontorbygninger eller industribygninger, er det en nødvendighed for at undgå fremtidige problemer som sætninger eller andre uforudsete komplikationer.

Faktorer der påvirker prisen på en jordbundsundersøgelse

Prisen på en jordbundsundersøgelse kan variere betydeligt afhængigt af flere faktorer:

Størrelsen på byggegrunden: En større byggegrund kræver som regel flere boreprøver, hvilket kan hæve prisen.

Jordtype og kompleksitet: Hvis der er tale om særligt krævende jordforhold, såsom høj vandindhold, blød lerjord eller ujævnt terræn, kan det tage længere tid at udføre undersøgelsen, og det kræver ofte mere specialiseret udstyr.

Undersøgelsens omfang: Der er forskellige typer af jordbundsundersøgelser. En simpel undersøgelse kan være tilstrækkelig for mindre projekter, mens større eller mere komplekse byggeprojekter kan kræve en mere omfattende geoteknisk rapport.

Lokalitet: Prisen kan også variere afhængig af, hvor i landet undersøgelsen skal udføres. Undersøgelser i byområder med tæt bebyggelse kan kræve mere præcise boreprøver og analyser end landdistrikter.

Typiske prisniveauer for en jordbundsundersøgelse

Prisen på en jordbundsundersøgelse kan som nævnt variere en del, da den afhænger af en række faktorer.

Det kan derfor være svært at komme med en konkret pris uden på forhånd at kende opgavens omfang.

Men for et almindeligt parcelhus, hvor der bygges 150-250 kvm i 1 plan på en tom grund, laver vi typisk 3x4m boringer.

Vi tager et kid på forskellige eksisterende kort, og evt. tidligere undersøgelser i nærheden, for at danne os et indtryk over området/grunden. På den måde skaber vi det bedst mulige udgangspunkt for at vurdere boredybden.

En sådan omgang, inkl. en geoteknisk rapport efterfølgende, vil typisk ligge på omkring kr. 8.500,-. 

Omkostningerne vil typisk være noget højere for større erhvervsbyggerier, hvor projektets kompleksitet og omfang spiller en afgørende rolle.

Faktorer som antallet af boreprøver, jordens beskaffenhed og kravene til rapportering påvirker prisen. Jo mere omfattende projektet er, jo højere kan prisen være, især hvis der kræves mere detaljerede geotekniske analyser.

Det er derfor altid en god idé at få et skræddersyet tilbud baseret på netop dit projekt.

Hvorfor er en jordbundsundersøgelse en god investering?

Selvom prisen på en jordbundsundersøgelse kan virke høj, er det vigtigt at se det som en investering i projektets langsigtede succes.

Uden en jordbundsundersøgelse risikerer man at bygge på et uegnet fundament, hvilket kan føre til dyre reparationer eller i værste fald en total ombygning af fundamentet.

For private bygherrer kan det betyde at undgå problemer som sætninger i huset eller vand i kælderen.

For entreprenører kan det være forskellen mellem et projekt, der forløber gnidningsfrit, og et projekt, der rammer store forsinkelser og budgetoverskridelser på grund af uforudsete jordbundsforhold.

Hvordan kan Franck Miljø- & Geoteknik hjælpe?

Hos Franck Miljø- & Geoteknik har vi mange års erfaring med at udføre jordbundsundersøgelser for både private bygherrer og større erhvervsprojekter.

Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine behov, og sikrer, at fundamentet for dit byggeri står stærkt og stabilt.

Uanset om du skal bygge et nyt hus eller står med et større projekt, er vi klar til at hjælpe dig med en grundig og professionel jordbundsundersøgelse.

Kontakt os i dag for at få et uforpligtende tilbud, så du kan komme godt i gang med dit byggeprojekt.

Ring på tlf. 47 333 200 eller send en e-mail til info@geoteknik.dk.

Besøg os på Linkedin

På vores LinkedIn-side kan du læse mere om aktuelle opgaver, ledige stillinger og forskellige tiltag og aktiviteter.

Klik her