Hvordan ved jeg, om jorden er forurenet?

M

istanke om forurenet jord kan hurtigt kaste skygger over ethvert bygge- eller udviklingsprojekt. Uanset om du er privat bygherre, boligejer, kommune eller entreprenør, kan jordforurening føre til både forsinkelser, uforudsete udgifter og kompliceret myndighedsbehandling. Men heldigvis er der hjælp at hente – og det første skridt er at forstå, hvad du står overfor.

Der kan være flere grunde til, at du får mistanke om forurenet jord. Måske viser BBR-meddelelsen, at grunden er kortlagt som forurenet (vidensniveau 1 eller 2), eller måske opdager du mørk jord og kemisk lugt under et gravearbejde. Andre gange kan det være din kommune, der kræver dokumentation for jordens renhed, fx i forbindelse med byggetilladelser eller jordhåndtering.

Hos Franck Miljø- & Geoteknik hjælper vi ofte kunder, der står i netop denne situation – og som har brug for at få klarhed og handlemuligheder.

Hvad gør man, hvis der er mistanke om forurening?

Det første skridt er typisk at få foretaget en miljøteknisk jordprøve. Her udtages prøver af jorden og analyseres for relevante stoffer som olie, tungmetaller, tjærestoffer eller opløsningsmidler – afhængigt af områdets historik.

Hvis du planlægger et byggeri, en udstykning eller en ombygning, kan prøverne danne grundlag for en miljøundersøgelse og evt. en risikovurdering, som vurderer, om forureningen udgør en trussel for mennesker eller miljø.

Kortlægning og §8-tilladelser – hvad betyder det?

Hvis din grund er kortlagt som forurenet (på V1- eller V2-niveau), må du som udgangspunkt ikke ændre arealanvendelsen (fx fra industri til bolig) eller bygge nyt uden en §8-tilladelse fra din region.

Vi hjælper med at:

  • Udforme og indsende ansøgninger til regionen
  • Lave nødvendige undersøgelser og vurderinger
  • Rådgive om, hvordan du bedst håndterer jorden – både praktisk og juridisk

Skal al forurenet jord fjernes?

Nej, ikke nødvendigvis. I nogle tilfælde kan forurenet jord blive liggende, hvis der fx etableres en tæt belægning eller en membran over området.

I andre tilfælde er det nødvendigt at fjerne jorden og deponere den korrekt. Vi rådgiver om den mest hensigtsmæssige og omkostningseffektive løsning, som samtidig overholder lovgivningen.

Hvad koster det?

Omkostningerne varierer afhængigt af forureningens type, omfang og placering. Men jo før du får klarlagt forholdene, desto lettere er det at styre økonomien og undgå dyre overraskelser senere i processen.

En god tommelfingerregel er: Usikkerhed er dyrere end viden. Derfor anbefaler vi altid at få foretaget en miljøundersøgelse, hvis du er i tvivl.

Få ro i maven – og styr på processen

Jordforurening er ikke nødvendigvis en stopklods. Men det kræver en erfaren samarbejdspartner, der kender lovgivningen, myndighedsprocesserne og de tekniske løsninger.

Hos Franck Miljø- & Geoteknik hjælper vi dig trygt igennem hele forløbet – fra de første prøver til godkendt tilladelse og evt. oprensning.

Har du mistanke om forurening?

Kontakt os i dag – så hjælper vi dig med at få styr på jordforholdene og komme godt videre i dit projekt. Ring på tlf. 47 33 32 00 eller send en e-mail til [email protected].

Eller udfyld nedenstående formular – så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi ringer typisk inden for 24 timer på hverdage.

Om

Franck Miljø- & Geoteknik

Dansk rådgivende ingeniørfirma. Grundlagt i 1979.

Stærk ekspertise inden for jordbunds- og miljøundersøgelser.

Læs mere...

Kontakt din rådgiver i dag

Jesper Ravn

Afd. direktør
Tlf: 24 64 70 61

Har du brug for rådgivning i forbindelse med byggeri?

Ring til os

Indhent tilbud

Sådan undgår du (meget) dyre fejl

Gratis guide du kan downloade med det samme – uden tilmelding til nyhedsbrev

Skjulte Trusler” er en kort og konkret guide til de jordforhold, der oftest fører til forsinkelser og ekstraudgifter.

Du får eksempler, typiske fejl og forslag til, hvordan du opdager dem i tide

Guiden er gratis – og kræver ikke tilmelding til nyhedsbrev.